14 Haziran 2016 Salı

MELEK....

Melek 2 gündür okula gitmiyor. Okula pek giden çocukda yok zaten
Cuma günü sadece 9 kişilermiş.
Evde olması güzel güzel ama hafta sonu atlattığım ama evde kaldığı günlerde kafama takılan bir sorunla karşı karşıyayam.
Önümüzde koca bir 3 ay tatil var ve benim kızım inanılmaz derece de telefon oyunu ve tv izleme oyun oynama gibi alışkanlıklar edindi.
Şu an bile oyun oynuyor desem belki bana kızarsınız.
Nasıl vazgeçircez bu alışkanlıklardan bilemiyorum.
Güzel güzel konuştum beynine verdiği hasardan konuştum.
Kitapda okuyorum zaten dedi.
Ben kızmaya başlayınca kitap alıp okuduğu doğrudur.
Ama bıraksam televizyondaki bütün dizileri izleyip saatlerce telefonda oyun oynayabilir.
Ben televizyon izlemeyi pek sevmem sadece ses olsun diye açarım bazen mutfakta felan.
kendimi yalnız hissetmemek adına ama öyle fenomeni olduğum bir dizi veya program yok.
Şimdi oturdum kara kara düşünüyorum bu 3 ay ben bu çocuğu nasıl uzak tutabilirim bunlardan....


16 yorum:

  1. Tatil başlayınca anne-babaların ve çocukların en çok yakındıkları konu.
    Çocuklar tatil boşluğunda kendilerini oyalayacak, hoşça zaman geçirtecek farklı seçenekler arıyorlar.Aslında en güzeli yaşıtı arkadaşlarla bir yetişkinin denetiminde oynamaları. O imkan yoksa çocukla anlaşarak belli saatler belirlemek, o saatler içinde gene kontrollü olarak oynamasına izin vermek. Tamamen yasaklamak ters tepkiye neden olacaktır.
    Seçici olması istenebilir, bazı zararlı oyunlar ayıklanabilir. Bazen iyi bir davranışı karşılığında bir ödül gibi oynamasına izin verilebilir.
    Dizilerde bir veya ikisi anne baba ile izlenebilir.
    Çocuğun isteklerine sadece karşı çıkıp, seçenek sunamadığımız sürece o haklı sayılacaktır.

    YanıtlaSil
  2. Yapman gereken çok basit. Sadece Onu yönlendireceksin. Kizim bundan sonra sana oyun sunu şöyle yaptığında bunu boyle yaptığında 2 saat 1 saat var gibi.Onu öyle bir uygulamaya koyacaksın ki. Hem mutlu olacak hem zevk alacak yaptıklarından da yapacaklarındanda..Mesela ben oğlumu o şekilde durdurabiliyorum. Hiper aktif deil 4 katı hiperaktif bir oğlum var. İkna kapasiteni konusturman ve otarıterlıgını koruman yetecek.. keyifli BLoglama lar..

    YanıtlaSil
  3. Makbule abalı ; evet kesinlikle haklısın çocuklar için fazla bir seçenekde kalmıyor zaten mecburi yön oyunlar oluyor sanırım dışarda oynayan bizlerin hiç böyle merakları yoktu zamanında bizim evde de bir atarimiz vardı ama çokda ilgimizi çekmezdi. teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  4. Belediyelerin yaz okulları her çocuğa ilaç gibi gelecek umudum var :) Onun haricinde biz çizelge oluşturduk günde 1 saat tablet hakkı var kurala uymazsa kokten tableti elinden alıyoruz ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu bende arastiricam bir yaz okulu düşünüyorum sınır koymam gerek benimde

      Sil
  5. napsın ki başka. sürekli onunla oynaman dışarı çıkarman lazım yoksa. ya da çocukların toplandığı bir kreş gibi bir yer varsa her gün oraya götür yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sürekli onunla oynayamamki benimde kendime göre islerim oluyor bakicam biyerlere

      Sil
  6. Bu yazıyı daha önce okudum gibi geldi bana. Hem de birebir. Dejavu galiba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Naz o. ; bunu ben yazdım nerde okudun acaba ??? Birde günümüz annelerinin sorunu hep bu yönde benzer yazılar bolca vardır eminim. Sevgilerle...

      Sil
  7. Canım selam ;
    Yeğenimden biliyorum onunla belli saatlerde birlikte faaliyet yap... Bir kitap sen oku o gözle izlesin yanyana sen sus o devam etsin ama eğlenceli hale dönüştür ... Yine belli saatlerde başka faaliyetler yaratın ... Kendine ayıracağın saatler olsun ... Ama onunla mesela animasyon mu ona uygun başka film mi sıkılsan da patlasan da sen de yanına bir şeyler hazırla vakit geçir ... Derdim ukalalık değil anne değilim de ama yeğenimle inanılmaz aktiviteler yapardım ondan ;) Blog okuyanlar çok biliyor ..
    Belki bir kaç saatliğine dışarıda bir faaliyet olur .. Uzun soluklu olursa ceza gibi algılamasın ...
    Neyse çenemi kapatayım ...
    Kolaylıklar gelsin tatlım

    YanıtlaSil
  8. Kaç yaşında bilmiyorum ama arkadaşsız durum biraz zor. Ben, tüm gün miniğe ilgisini çekecek uğraşlar sunuyorum. Hazırlaması + toplaması 20 dakika, oynadığı süre 5-10 dakika olsa da değiyor. Bir de tv hiç açık olmaz evde, çizgi film alışkanlığı yok. Üzerinde durmaktan başka çare yok maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8 yaşında... dünden beri kurallar belirledik birlikte oyun oynama tv izleme saatleri gibi kendi kullansın diye konuştuk melekde kabul etti bugün gayet iyiyiz :) cozucez bu sorunu sanırım :)

      Sil
  9. Çocuklar dört duvar arasında sıkılıyorlar, ne yapsınlar. Gerçi bizimki her gün en az iki saat parkta olmasına rağmen evde de top peşinde koşuyor. Bir de habire benimle oynamak istemesi var tabi. Anne futbol oynayalım mı, anneee saklambaç oynayalım mı? o anneeee lerin arkası bir türlü gelmiyor. Ben de bir taraftan topun peşinde koşarken diğer taraftan da ortalığı topluyorum :))) mutfakta yemeğe yardım ettiriyorum vs. Aslında çocukların en çok istediği şey anne ya da baba ile birlikte bir şey yapmak oluyor. Ne yaptığının çok da önemi yok. Ben de çizgi film izleyeceğine sebze yıkasın, salata karıştırsın, masa silsin (bir saat de sürse) daha iyidir diye düşünüyorum ;)
    Kuzenim de şalteri indirir, elektrik kesilmiş derdi. Anlayana kadar işe yaradı ;) Neyse umarım çözüm bulursunuz. sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Akıllı telefonların, zararları olduğu kadarda, yararları da vardır. Bıraktırmak yerine, azaltmayı denemelisiniz. Örneğin 8 yaşında bir çocuk için günde çok fazla oynamak istiyorsa, sabah yarım saat ve akşam yarım saat olmak üzere 1 saat oynamasına izin verebilirsiniz.

    YanıtlaSil